Inga remisskrav

Kort väntetid

Äggfrys

Livets största mirakel

Syftet med nedfrysning av ägg, så kallad äggfrys, social freezing eller egendonation, är att ge kvinnan en möjlighet att kunna bevara sin fertilitet. Efter en medicinsk konsultation och bedömning ges en individuell rekommendation gällande möjligheten att frysa ned kvinnans obefruktade ägg för framtida bruk. Behandlingen är fullt ut privatfinansierad.


Behandlingen görs på våra kliniker i Stockholm och Uppsala.

Vem kan frysa sina ägg?

Kvinnor i fertil ålder kan frysa sina ägg. Viktigt att beakta är dock att äggkvalitet korrelerar till kvinnans ålder vilket gör att åtgärden inte bör ske alltför sent i den fertila perioden.

Det finns många skäl till varför en kvinna vill eller bör frysa sina ägg. De vanligaste orsakerna är att familjebildning inte är aktuellt i den givna perioden av livet, förhållandet till partnern inte är stabilt, ekonomi, utbildning och arbetssituation. Det finns även medicinska skäl som kan motivera att frysa ägg, det kan röra sig om hotande för tidigt klimakterium, endometrios eller svår sjukdom såsom cancer där behandlingen kan skada äggstockarna.

Att frysa ned ägg kan hjälpa till att uppfylla drömmen om barn vid en senare tidpunkt i livet.

Vad är åldersgränsen för äggfrys?

Äggstockarnas buffert av ägg minskar med åldern, även kvaliteten på äggen korrelerar till kvinnans ålder. Den generella rekommendationen i Sverige är att äggfrys bör ske innan 38 års ålder, men en individuell bedömning görs alltid.

Så går äggfrys till

Vid det första besöket på kliniken inför en äggfrysbehandling görs en ultraljudsundersökning för att bedöma bufferten av ägg i äggstockarna. Även allmän hälsa och eventuella läkemedel finns med i bedömningen inför rekommenderad behandlingsstart eller ej. En cykel med uttag och nedfrysning av ägg liknar de första stegen i en IVF-behandling.

En behandling inför äggfrys kan kortfattat beskrivas enligt följande

  1. Hormonstimulering med hjälp av hormonsprutor.
  2. Kontroll av äggblåsor/folliklar för att säkerställa önskad tillväxt som svar på hormonerna. Uttag sker oftast runt behandlingsdag 12–14 i cykeln, men detta beslutas baserat på ultraljudsbedömningen.
  3. När mognadsprocessen är klar tas en ägglossningsspruta 36h före planerat uttag av ägg.
  4. Äggen plockas ut med en nål under ledning av ultraljud, efter att lokalbedövning och smärtlindring givits.
  5. Embryologerna på IVF-laboratoriet kontrollerar kvaliteten på äggen, och mogna ägg fryses sedan ned med hjälp av speciell tekning, så kallad vitrifikation.
  6. Vanligtvis mår du bra efter äggplocket, men du kan inte köra bil efter ingreppet eftersom du får smärtlindring innan behandlingen. De flesta kan återvända till jobbet dagen efter åtgärden.
  7. Äggen kan förvaras och användas vid ett senare skede i livet. Äggen kan förvaras frysta till dess att kvinnan önskar använda eller destruera dem.
  8. Vid upptining av ägg befruktas äggen innan de odlas vidare i 2–5 dagar, för att sedan sättas tillbaka in i livmodern. Befruktning av nedfrysta ägg följer samma rutin som vid IVF.

Ta gärna kontakt med våra fertilitetskliniker så förklarar vi åtgärden närmre.

Hur lång tid tar behandlingen?

Varje kvinna är unik och antalet ägg som en enstaka behandling genererar är beroende av bufferten av ägg samt ålder. Eftersom det inte finns någon garanti för att mogna ägg kan befruktas och dela sig är rekommendationen att frysa minst 20 ägg. Då är chansen som störst för framtida graviditet. De flesta kvinnor behöver genomföra två eller flera behandlingar för att uppnå önskat antal ägg i frysen.

Observera att det alltid görs individuella bedömningar och att alla kvinnor har olika förutsättningar.

Chansen att bli gravid efter äggfrysning

Liksom vid en vanlig IVF är utfallet beroende av olika faktorer såsom ålder, medicinska faktorer och äggreserv. Ålder hos den donerande kvinnan vid tidpunkt för ägguthämtning spelar roll för kvaliteten på äggen och hur väl de klarar nedfrysning samt att tinas. Överlevnad vid tining varierar mellan 90-95%.

Pris

Se priser för vår klinik i Stockholm, priser för vår klinik i Uppsala.

Våra kliniker

CMedical är en av Nordens ledande vårdaktörer inom urologi, fertilitet och gynekologi. Hos oss möter du erfarna kirurger, gynekologer, urologer och fertilitetsläkare med högsta kompetens som arbetar tillsammans med tvärprofessionella team. På våra kliniker runt om i Sverige och Norge möts du av värme och expertis. Allt för att skräddarsy en lösning, som passar just dig.

Betalning

Ni kan söka er till oss oavsett var ni bor. Vi tar även emot patienter boende i andra länder. På några av våra kliniker är behandling och utredning regionsfinansierad såväl som privatfinansierad* och med korta väntetider. Du kan också få en behandling eller utredning täckt av din sjukvårdsförsäkring.

*Se vad som gäller för din klinik här.

Delbetalning

Med samarbetspartners har vi tagit fram förmånliga finansieringsmöjligheter för dig som vill betala privat. Kontakta din klinik för mer information.

Att bestämma sig för en fertilitetsbehandling är ett stort steg i livet, inte minst ekonomiskt. För att göra det möjligt för fler ofrivilligt barnlösa par att kunna förverkliga sin dröm erbjuder CMedical Fertilitet i samarbete med Human Finans fördelaktiga villkor för delbetalning av fertilitetsbehandlingar.

Sjukvårdsförsäkring

Har du en sjukvårdsförsäkring? Kontakta ditt försäkringsbolag så bokar de en snabb tid till dig.

Många har idag en sjukvårdsförsäkring via sin arbetsgivare eller sitt fackförbund. Om du har en sjukvårdsförsäkring ska du kontakta ditt försäkringsbolag och be dem boka en tid hos oss. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information.

Här är numret till några försäkringsbolag:

Skandia: 0771-55 55 00
Länförsäkringar: 0771-66 61 15
SEB: 020-11 11 633
Trygg-Hansa: 0771-11 16 70
Euroaccident: 0771-10 50 10
Bliwa: 0771-10 81 08
DKV Hälsa: 0770-45 67 80
Folksam: 0771-96 09 60
IF: 020-62 06 20

Privatbetalande

Vissa av våra kliniker tar emot privatbetalande patienter från Sverige och utlandet. Med samarbetspartners har vi tagit fram förmånliga finansieringsmöjligheter för dig som vill betala privat.
Kontakta din klinik för mer information.

Vanliga frågor

Det ska vara enkelt att vara patient hos oss. Om du inte hittar svar på det du undrar över kontakta gärna någon av våra kliniker.

Krävs en remiss?

Vi har inga remisskrav när det gäller våra gynekolog- och fertilitetsmottagningar. För våra urologmottagningar kan detta variera, kontakta din klinik för mer information.

Kötider

Vi har korta kötider till våra specialistläkare. Kontakta din klinik för att boka en tid.

Vårdgaranti

Vårdgarantin anger hur länge du som längst ska behöva vänta på att få kontakt med vården. Den anger också hur länge du som längst ska behöva vänta på att få den vård som du behöver.

Läs mer om vårdgaranti på 1177.

Om oss

CMedical är en av Nordens ledande leverantörer av specialistsjukvård och har ett flertal kliniker i Sverige och Norge. Vi erbjuder korta väntetider till några av de bästa specialisterna inom bland annat gynekologi, fertilitet och urologi.

Hantering av persondata