Korta väntetider

Hög kompetens

Rådgivning av preventivmedel

Nordens mest kompletta klinik för kvinnohälsa

Till oss kan du komma för kostnadsfri preventivmedelsrådgivning hos barnmorska. Vi kan hjälpa till med förskrivning av p-piller, p-plåster, p-spruta och p-ring samt att förskriva och sätta in/ut p-stav samt spiral.

Preventivmedel förhindrar oönskad graviditet men kan även hjälpa till med att minska blödningar, mensvärk, förbättra akne samt lindra PMS besvär. Våra erfarna barnmorskor vägleder dig att hitta ett preventivmedel som passar just dig.

Tillgängligt i Uppsala
Kontakta vår klinik i Uppsala så hjälper våra specialister dig!

Kombinerade hormonella metoder

Kombinerde hormonella metoder består av östrogen och gestagen. Verkningsmekanismen är att den hämmar ägglossningen, skapar ett segt sekret i livmodertappen och gör livmoderslemhinnan tunn. Kombinerad metoder innefattar p-piller , p-plåster och p-ring.

Positiva hälsoeffekter av kombinerade metoder är:

  • Högt skydd mot oönskad graviditet
  • Minskad menssmärta
  • Minskad blödningsmängd och mer regelbunden blödning
  • Minskar risk för cancer i äggstockar, livmoderhals och tjocktarm
  • Minskad akne / behåring
  • Minskad risk för äggstockscystor
  • Lindring av endometrios
Gestagena metoder

Består av gestagen som gör livmoderslemhinnan tunn. Sekretet i livmodertappen blir blir tjockt och segt vilket gör att spermierna får svårare komma in i livmodern. Ägglossningen hämmas beroende på mängd av gestagen.

Östrogenfritt p-piller/ Mellandoserat p-piller hämmar nästan alltid ägglossningen vilket innebär en glömskemarginal på 12 timmar. Mellandoserade p-piller ger minskad blödning eller blödningsfrihet.

P-stav hämmar ägglossningen. Bytes var tredje år och sätts in på överarmens undersida under huden av barnmorska här på mottagningen. Du erhåller lokalbedövning innan insättning. Ofta uppnås blödningsfrihet med p-stav.

Minipiller innehåller endast gestagen men i mindre dos vilket gör att du oftast har din ägglossning kvar. Detta medför att minipiller måste tas vid samma tidpunkt varje dag, det får max gå 27 timmar mellan tablettintag.

P-spruta är en gestagen metod som ges var tredje månad intramuskulärt hos barnmorska. P-spruta hämmar ägglossningen och de allra flesta blir blödningsfria med denna metod.

Hormonspiral har störst effekt lokalt på livmoderslemhinnan. De flesta har sin ägglossning kvar. Finns för 6-,5- och 3-års användning.

Hormonfria alternativ

Kopparspiralen skapar en toxisk miljö i livmodern som påverkar spermier och försvårar implantationen i livmodern.

Pessar är en liten kupa av silikon som placeras över livmodertappen i slidan och används tillsammans med ett spermiehämmande gel. Sätts in före samlag och sitter sedan minst i 6 timmar men max 24.

Kondom är det enda preventivmedlet som skyddar mot både graviditet och könssjukdom. Finns i gummi eller latexfri (för den som är allergisk mot gummi).

Kvinnlig kondom / Femidom är en kondom som sätts in vaginalt. Är du intresserad av att prova kan det erhållas vid besök hos oss.

Akut preventivmedel

Kopparspiralen är den mest effektiva akutpreventivmetoden och sätts in inom 5 dygn efter oskyddat samlag. Den har en effektivitet på närmare 99 procent mot graviditet.

Akut-p-piller köpes receptfritt på Apoteket. Tas snarast efter oskyddat samlag för högst säkerhet. Senast 3-5 dygn (beroende på fabrikat) efter oskyddat samlag.

Våra kliniker

CMedical är en av Nordens ledande vårdaktörer inom urologi, fertilitet och gynekologi. Hos oss möter du erfarna kirurger, gynekologer, urologer och fertilitetsläkare med högsta kompetens som arbetar tillsammans med tvärprofessionella team. På våra kliniker runt om i Sverige och Norge möts du av värme och expertis. Allt för att skräddarsy en lösning, som passar just dig.

Betalning

Ni kan söka er till oss oavsett var ni bor. Vi tar även emot patienter boende i andra länder. På några av våra kliniker är behandling och utredning regionsfinansierad såväl som privatfinansierad* och med korta väntetider. Du kan också få en behandling eller utredning täckt av din sjukvårdsförsäkring.

*Se vad som gäller för din klinik här.

Delbetalning

Med samarbetspartners har vi tagit fram förmånliga finansieringsmöjligheter för dig som vill betala privat. Kontakta din klinik för mer information.

Att bestämma sig för en fertilitetsbehandling är ett stort steg i livet, inte minst ekonomiskt. För att göra det möjligt för fler ofrivilligt barnlösa par att kunna förverkliga sin dröm erbjuder CMedical Fertilitet i samarbete med Human Finans fördelaktiga villkor för delbetalning av fertilitetsbehandlingar.

Sjukvårdsförsäkring

Har du en sjukvårdsförsäkring? Kontakta ditt försäkringsbolag så bokar de en snabb tid till dig.

Många har idag en sjukvårdsförsäkring via sin arbetsgivare eller sitt fackförbund. Om du har en sjukvårdsförsäkring ska du kontakta ditt försäkringsbolag och be dem boka en tid hos oss. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information.

Här är numret till några försäkringsbolag:

Skandia: 0771-55 55 00
Länförsäkringar: 0771-66 61 15
SEB: 020-11 11 633
Trygg-Hansa: 0771-11 16 70
Euroaccident: 0771-10 50 10
Bliwa: 0771-10 81 08
DKV Hälsa: 0770-45 67 80
Folksam: 0771-96 09 60
IF: 020-62 06 20

Privatbetalande

Vissa av våra kliniker tar emot privatbetalande patienter från Sverige och utlandet. Med samarbetspartners har vi tagit fram förmånliga finansieringsmöjligheter för dig som vill betala privat.
Kontakta din klinik för mer information.

Vanliga frågor

Det ska vara enkelt att vara patient hos oss. Om du inte hittar svar på det du undrar över kontakta gärna någon av våra kliniker.

Krävs en remiss?

Vi har inga remisskrav när det gäller våra gynekolog- och fertilitetsmottagningar. För våra urologmottagningar kan detta variera, kontakta din klinik för mer information.

Kötider

Vi har korta kötider till våra specialistläkare. Kontakta din klinik för att boka en tid.

Vårdgaranti

Vårdgarantin anger hur länge du som längst ska behöva vänta på att få kontakt med vården. Den anger också hur länge du som längst ska behöva vänta på att få den vård som du behöver.

Läs mer om vårdgaranti på 1177.

Om oss

CMedical är en av Nordens ledande leverantörer av specialistsjukvård och har ett flertal kliniker i Sverige och Norge. Vi erbjuder korta väntetider till några av de bästa specialisterna inom bland annat gynekologi, fertilitet och urologi.

Hantering av persondata